کلاس یکشنبه

(گردان حضرت فاطمه (س

کلاس یکشنبه

(گردان حضرت فاطمه (س


کلاس یکشنبه

بهار فاطمی 4

جمعه, ۱۴ فروردين ۱۳۹۴، ۰۱:۲۱ ب.ظ

ختم سوره ی مبارکه شوری با توجه به قوانین ( محور قرار دادن قوانین   در سوره)

برخی از آیات قرآن به قوانین ثابتی در حوزه‌های مختلف اشاره می‌کنند. این حقایق به شیوه‌های مختلفی تفصیل می​یابند، یکی از این شیوه‌ها تبیین حقایق در بسترهای مختلف است.

بنابراین برخی از آیات به صورت قانون ثابت بیان می‌شوند و برخی نشان می‌دهند که قانون ثابت چگونه در بستری وقوع می‌یابد. بدین ترتیب آیات قرآن از منظری به دو دسته آیات محکم و متشابه تفکیک می‌شوند.

آیات قرآن وقتی به اسناد خبری یا انشایی آراسته شود، قابلیت استناد را خواهد داشت، مگر آنکه مقید به قیدی نشده باشد. علامه طباطبایی معتقدند که "همواره مطلقات قرآن بر مقیداتش حمل می‏شود، چون بعضی از قرآن بعضی دیگرش را معنا می‏کند."

 

مسئله تبیین اوامر ونواهی یک از غرض‌های اصلی نزول قرآن و حاکمیت دین خداست و به تبع آن متناسب با حاکمیت دین قیود مختلفی به اوامر و نواهی وارد می‌شود.

اوامر و نواهی به یکی از صورتهای زیر در قرآن طرح شده است:

  1. در قالب صیغه امر و نهی
  2. در قالب جملاتی شبیه «کُتِب علیکم»
  3. در قالب توبیخات ویژه در انجام یا ترک کاری

در قرآن در صورتی که برای اوامر و نواهی قیودی ذکر شود ممکن است به یکی از دلایل زیر باشد:

  1. اجرای اوامر و نواهی مستلزم وجود قیود خاصی است و در غیر این صورت قابل اجرا نیست. مانند دستور به روزه و حج.
  2. شرایط مختلف در اجرای اوامر و نواهی تأثیر گذاشته و با توجه به شرایط مختلف باید امر و نهی را انجام داد. مانند دستوراتی چون عفو و صفح و یا دستور به تیمم و ...
  3. قابلیت اجرای اوامر و نواهی وابسته به شرایط استقرار حکومت دینی در جامعه است. مانند دستور به حرمت خمر و حدود.

لازم به ذکر است:

q      اوامر و نواهی که به پیامبر صلی الله علیه و آله اختصاص دارد، اوامر و نواهی حکومتی است. بنابراین خطاب آن به عنوان شخص پیامبر نیست بلکه به عنوان شخصیت و شأن حکومتی ایشان است.

q      برخی از اوامر ممکن است جزء هر سه مورد فوق باشد به این معنا که:

  • اجرای آن مستلزم قیود خاصی است.
  • شرایط مختلف در اجرای آن مؤثر است.
  • با استقرار حکومت دینی وضعیت آن متفاوت خواهد بود.

در این تمرین می بایست ابتدا سوره ی مبارکه شوری را مورد مطالعه قرار داده و سپس اوامر و نواحی سوره را استخراج کرده و بر اساس احکام و قوانین یاد شده در سوره به غرض سوره نزدیک شویم.

موافقین ۲ مخالفین ۰ ۹۴/۰۱/۱۴
طبیب دوار1

نظرات  (۲)

۱۶ فروردين ۹۴ ، ۱۰:۴۲ سمیرا فولادچنگ
در این سوره بحث وحی کلیدی ترین بحث است زیرا که در  ابتدا و انتها و میانه ی سوره سخن از آن رفته است. این وحی در دنیا کارکرد  کتاب دارد و در عقبی کارکرد میزان. واین دو از هم جدا نیستند چراکه میزان جهت حرکت را تعیین میکند و نتیجه ی آن  این است بستر افراد برای دریافت وحی متفاوت می شود و این یعنی که ینزل بقدر ما یشاء بشود.
 
ازمهمترین ویژگی پیامبران دریافت وحی است وبواسطه وحی است که قوم خودراتنذیر میکنندوودین اقامه میشود.به بیان دیگر وحی جز محکماتی است که شاخصه ی پیامبران الهی است،امابستری که هررسول درآن قرارگرفته وشرایط پیرامونی متشابه است واین بخاطر سنجش حقیقت ایمان افراداست وبهمین دلیل است که خداوند همه راامت واحده قرارنداده،بلکه درنتیجه عده ای دررحمت قرارداده شده وعده ای ظالم میشوند.

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">
تجدید کد امنیتی